İbn Müneccim-Yusuf b. Musa Balıkesirli
1479
884
15. yy
İstanbul
Süleymaniye, Yazma Bağışlar kopyası: 128-131 yk., 17 st., 213x133, 150x71mm. Kağıt üzerine, nesih, Türkçe.
Kısa bir metindir. Kısalığı nedeniyle, Ayasofya'nın yapımı ile ilgili kimi detaylara yer verilmemiş, özet şeklinde sunulmuştur. Düz yazıdır. Çeşitli efsane ve törensel bilgiler de içerir; örneğin:
"Kiremitleri onikişer onikişer yanyana koydular. Aralarına da eski peygamber ve velilerin kemiklerinden koydular. Kubbelerin sağlam durması için o kemiklerden manevi yardım umdular."; " Mihrap karşısına açılan büyük kapı Nuh Peygamberin-selam ona- gemisinin tahtasındandı ve altınla kaplanmıştı."; ya da, "Ayasofya tamamlandığı gün Üstünyanunun emriyle, bitime şükür olmak üzere altı bin koyun,üç yüz sığır,altı yüz kara geyik, dağ sığırı ve sığın ile üç bin kaz, bin horoz, üçbin tavuk kurban edildi. Fakirlere sadaka olarak otuz bin müd miktarında buğday dağıtıldı." gibi.
Fatih döneminde Ayasofya üzerine aynı şekilde Rumca'dan tercüme çok sayıda risale kaleme alınmıştır. Bu açıdan benzerlikleri kaçınılmaz olmakla birlikte, kimi daha uzun ve detaylı, kimi kısa olarak yazılmış ve farklı konulara ağırlık verilmiştir.
Ayasofya'nın yapım hikayesini anlatan bir dizi metinden birisidir. Şemseddin Karamani'nin metninden sonra, Fatih dönemi ikinci en erken tarihli mimari metinlerdendir. Rumca'dan çeviridir. Şöyle başlar:
Ayasofya risalelerinin çeşitli yayınlarda bahsi geçmektedir:
- AKGÜNDÜZ, A., ÖZTÜRK, S., BAŞ, Y., 2006. Kiliseden Müzeye Ayasofya Camii, İstanbul: Osmanlı Araştırmaları Vakfı.
- AKGÜNDÜZ,
A., ÖZTÜRK, S., BAŞ, Y., 2005. Üç Devirde Bir Mabed Ayasofya, İstanbul:
Osmanlı Araştırmaları Vakfı.
- ASLAN,
F. 2009. Ayasofya Efsaneleri, Doktora tezi, İstanbul:
İ.Ü., S.B.E., Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Türk Halk Edebiyatı Bilim
Dalı.
- YERASİMOS,
S. 1993. Türk Metinlerinde
Kostantiniye ve Ayasofya Efsaneleri, (Çev. TEKELİ, Ş.), İstanbul: iletişim Yayınları.
Ayasofya, Musa Balıkesirli, mimari, Üstünyanus, Ağnadyus